Näin selviät muutosta: 20 vinkkiä

10.03.2024

Onko muutto hermoja raastavaa? Monelle meistä se on sillä sitä ei tehdä kovin usein. Tai jotkut tekevät ja se saattaa olla heille jo helpompaa, jos vaikka vuoden välein pakkaa tavaransa. Toiset taas asuvat 10 vuotta samassa paikassa ja havahtuvat tavaran määrään kun tyhjät muuttolaatikot on kannettu sisään. Seuraavassa vinkkejä joita annan ammattijärjestäjänä ja 6 vuoden sisään 5 kertaa muuttaneena. Vinkit eivät ole tärkeysjärjestyksessä. 

  1. Aloita ajoissa. Teoriani mukaan mitä kauemmin olet nykyisessä asunnossa asunut ja mitä enemmän neliöitä ja tavaraa niin sitä aikaisemmin kannattaa aloittaa muuton valmistelut. Yksiössä kannattaa aloittaa viimeistään kuukautta ennen muuttoa järjestelyt. Omakotitalossa voi olla järkevää aloittaa puolta vuotta ennen.
  2. Unelmoi ja suunnittele. Mieti mihin olet muuttamassa, tuleeko uusi koti olemaan sinulle pitkäaikainen ratkaisu, miten uusi asunto eroaa nykyisestä, onko jokin huonekalu tai tarvikkeet turhia uudessa asunnossa, mitä tavaroita joudut säilyttämään uuden kodin varastossa, mitä uuden kodin varastoon mahtuu, kuinka paljon tarvitset aikaa pakkaamiseen, miten arki sujuu uudessa asunnossa.
  3. Vie rikkinäiset tavarat ja jätteet kierrätykseen. Löytyykö kodistasi vanhoja lääkkeitä, tyhjentyneitä paristoja, rikkinäisiä sähkölaitteita, kuivuneita maalipurkkeja, reikäisiä vaatteita, palautuspulloja? 
  4. Karsi tavaraa. Tämä on erityisen tärkeää jos muutat pienempään asuntoon. Joskus pienempi asunto saattaa olla säilytystilaihme mutta silti muutto on hyvä tilaisuus miettiä jaksatko kantaa kaiken uuteen kotiin. Tarvitsetko edes kaikkea uudessa kodissa? Jos muutat omakotitalosta kerrostaloon, niin saat todella miettiä mistä kaikesta voit luopua.
  5. Hanki pakkaustarvikkeet. Ikean isot kassit ovat loppujen lopuksi tosi käteviä jos hoidat muuton ilman muuttopalvelua. Kassin kanssa on helppoa kulkea ovista ja ne sopivat moneen väliin henkilöautossa. Myös vanha kunnon jätesäkki on kätevä ja edullinenkin. Tarvitset kuitenkin muuttolaatikoita ja jonkin säännön mukaan laatikoita kannattaa hankkia ainakin niin paljon kuin neliöitä on nykyisessä asunnossa. Banaanilaatikot ovat käteviä mutta on riski että niiden mukana asuntoon tulee toukkia. Lainalaatikot eivät ole mahdottoman kalliita. Ota vastaan mainospostia pehmusteeksi vaikka voit kyllä paljon hyödyntää vaatteita ja pyyhkeitä helposti särkyvien suojaamiseen. Ota esille maalarinteippi, jolla voit pakata koriste-esineitä.
  6. Järjestä ja merkitse laatikot. Tämä ei ole täysin välttämätöntä jos hoidat muuton nopealla aikataululla ja huoneita ei ole paljon. Jos kuitenkin aloitat jo useaa kuukautta etukäteen ja huoneita on paljon, niin kannattaa merkata mitä laatikot sisältävät. Merkkaaminen on järkevää, jos samassa talossa joku muukin muuttaa, ettei käy niin että tavaroitasi pääsyy jonkun muun henkilön asuntoon.
  7. Syö jääkaappi ja kuiva-ainekaappi tyhjäksi. Muutto on hyvä tilaisuus syödä pakkasesta viime vuotisia marjoja ja ruokia pois sekä kehittää avatuista jauhopusseista leipää tai muuta helppoa tuotetta. Muuton ärsyttävin osuus on juuri kylmien ruokien muuttaminen uuteen asuntoon. Aikataulu kolkuttaa kun haluaisit olla jo uudella asunnolla muuttopäivänä mutta joudut ehkä jäämään vanhaan kotiin siivoamaan jääkaappia.
  8. Siivoa samalla kun pakkaat. Ota tavoitteeksi tyhjentää kaappeja joita pääset lopuksi siivoamaan. Merkkaa vaikka teipin palalla että "tyhjä ja siivottu" niin saat mielenrauhaa kun näet kuinka muutto etenee konkreettisesti ja olet samalla suorittanut loppusiivousta. Tee kylppäriin ja keittiöön perusteellinen siivous vaikka kuukautta ennen muuttoa ja sen jälkeen suoritat hyvää ylläpitosiivousta ja näin loppusiivous ei tunnu pahalta.
  9. Pakkaa selviytymispakkaus uuteen asuntoon. Jos aikataulusi on tiukka etkä heti ehdi purkaa kaikkia muuttolaatikoita, pakkaa itsellesi 48 tunnin selviytymispakkaus. Sisältö riippuu elämäntilanteestasi mutta pakkaa ainakin parit vaihtovaatteet, pakolliset kosmetiikkatuotteet, lääkkeet, kattila, haarukka, veitsi, lusikka, lautanen, juomalasi, kahvikuppi, kynä, sakset, paperi, teippi, 
  10. Tutustu uuden asuinalueen palveluihin. Selvitä lähimmät ruokakaupat, kierrätyskeskus, jäteasema, apteekki sekä muut palvelut, joita tarvitset usein niin elämä lähtee sujumaan hyvin heti alusta asti.
  11. Varaa muuttoauto ajoissa. Kuukauden vaihtuessa ja erityisesti koulujen alkamisen aikoihin moni muukin on muuttamassa. Jos tarvitset myös muuttomiehet, niin varaa heti kun tiedät muuttopäivän.
  12. Hanki lemmikeille ja lapsille hoitoapua. Stressin määrä saattaa joka tapauksessa nousta muuttoviikolla, joten on ihan järkevää pyytää apua.
  13. Pidä kiinni tärkeistä papereista ja tarvikkeista. Älä pakkaa missään vaiheessa tärkeitä papereita tai vaikka puhelimen laturia muuttolaatikkoon, jos on riski, että tarvitset niitä juuri silloin kun olette eri paikoissa. Nykyään on harvinaista, että olisi jokin paperi mitä tarvitsemme, sillä kaikki on netissä ja omassa puhelimessa. Tulee mieleen passi ja tunnuslukutaulukot, joita pitäisin omassa laukussani, kaiken varalta.
  14. Suunnittele muuttoviikon syöminen. Jos olet tyhjentänyt pakastinta ja jääkaappia aikaisemman vinkin mukaisesti niin mieti sellaisia ruokia, jotka säilyvät huoneenlämmössä, ensimmäisenä tulee mieleen tölkkihernari. Retkiruokapussit, mikroateriat ja tuoretiskin annokset ovat myös hyviä vaihtoehtoja, kun haluat minimoida avattujen pakkausten määrän. Muuttopäivän pizza on ihan legenda ja kotiinkuljetuksella säästät hermoja ja aikaa. 
  15. Tee muuttoilmoitus. Tässä linkki muuttoilmoitukseen, joka menee samalla Postille ja Digi- ja väestötietovirastolle.
  16. Tee muuttoilmoitus uudelle taloyhtiölle. Huoltoyhtiö ei päästä asuntoon avainten unohtuessa, ennen kuin tietosi on taloyhtiöllä.
  17. Päivitä kotivakuutus, sähkösopimus, laajakaistasopimus.
  18. Tarkista uusi asunto ennen muuttoa. Käy läpi ainakin uuni, jääkaappi, keittiön ylähyllyt, ilmastointiaukot ja lattiakaivo sen varalta jos loppusiivous jäänyt tekemättä niin voit saada hyvitystä. Kuvaa kolhut muistiin niin voit ilmoittaa ne vuokranantajalle tiedoksi.
  19. Hanki loppusiivous siivousyritykseltä. Kun vastuutat siivousyrityksen huolehtimaan että siivous vastaa vuokranantajan vaatimuksia, saat mielenrauhaa muuttoon.
  20. Hanki muuttolaatikoiden pakkaaminen ja purku ammattijärjestäjältä. Tavarankesyttäjä tarjoaa apua myös muuttolaatikoiden pakkaamiseen ja purkuun. Työ suoritetaan huolellisesti ja tavaroitasi kunnioittaen. Elämässä on paljon tärkeitä asioita jotka vievät aikaasi, jos tavaroiden järjestäminen uudessa kodissa ei ole kärkipäässä, niin ota yhteyttä.