Heitätkö rahaa roskiin?

06.02.2024

Teitkö uuden vuoden tavoitteita vuodelle 2024? Minä tein muutamia ja paljastan nyt yhden niistä. Haluan vähentää ruokahävikkiä sillä tuntuu niin hullulta että laittaisin rahaa roskiin mutta sitähän minä olen jonkin verran tehnyt heittämällä ruokaa pois. Havahduin viime vuonna muutamaan kertaan siihen todellisuuteen että kotitaloudessani muodostuu ihan liikaa ruokahävikkiä. Aikaisemmin kun työskentelin ravintolakokkina, hävikkiä muodostui valitettavasti ajoittain paljonkin. Mitä suurempi ravintola niin sitä enemmän absoluuttisesti ruokahävikkiä syntyy. Ravintola saattaa olla pulassa kun tapahtuman vierasmäärä onkin ilmoitettua pienempi ja ruoka mitä valmistettu, ei sovellu eikä pysy hyvänä pitkään että sitä voisi hyödyntää toisille asiakkaille.

Muistan hetkiä ravintolakokin arjessa kun tiputtelen biojäteastiaan milloin mitäkin, täytettyjä sämpylöitä, tummunutta ja nahistunutta salaattia, tarjolla olleita buffet-pöydän ruoan jämiä, joita ei saa enää tarjota uudestaan ja lista vain jatkuu. Osa siitä hävikkiruoasta oli asiakas jo maksanut ja osa meni ravintolan tappioksi.

Suunnitelmallisuus ja luovuus auttaa, kun haluaa vähentää ruokahävikkiä. Kuulostaako seuraava tutulta: innostut kokeilemaan uutta reseptiä ja hankit tietenkin ruoka-aineet tunnollisesti, kaiken mitä reseptissä sanotaan. Valmistat ruoan ja avattujen pakkausten kirjo laajenee kaapeissasi, koska valmistamaasi määrään ei kulunutkaan kaikkea pakkauksesta. Seuraavan päivän menu onkin jotain ihan muuta kun edellisen päivän ruoka joten uusimmat ruoka-ainetulokkaat jäävät odottamaan seuraavaa kertaa. Milloin se seuraava kerta tulee? Jos et osaa sanoa, voi olla että seuraavaa kertaa ei tule. Ilman suunnitelmaa mikään ei ole varmaa.

Luova kokkaaja hyödyntää jääkaapin jämiä tehden niistä kenties vaikka seuraavan somea villitsevän ruoka-annoksen. Harva meistä jaksaa käyttää jatkuvasti luovuutta ruoanlaitossa kiireisessä arjessa kun nälkäkiukku iskee. Jos et ole suunnitellut viikon ruokalistaa, alat nälkäkiukun kynnyksellä tekemään sitä ruokaa mitä osaat tehdä vaikka silmät kiinni. Tässä vaiheessa saatat epähuomiossa jättää hyödyntämättä seuraavaksi vanhaksi meneviä ruoka-aineita. Pahimmillaan tilataan ruokaa nälkäkiukkua taltuttaakseen vaikka kaapeissa olisi vaikka mitä, joista saisi koottua herkkuillallisen.

Vuoden ensimmäinen ruokahävikki syntyi taloudessani: pieni määrä tonnikalaa. Jos tästä voi jotain oppia niin tässä realisoitui avatun pakkauksen kirous. Kannattaa valmistaa ruokaa niin että mitään avattua ja pilaantuvaa jääkaappiin ei jäisi. Suunnittelemattomuus vaikutti hävikin syntymiseen myös. Alkuviikosta tein tonnikalapastaa, johon käytin puolet tonnikalapurkista mutta viikonloppuni oli niin kiireinen etten valmistanut kotona mitään ruokaa. Viikonlopun kiireet oli kyllä tiedossa.

Tonnikala on vuoden ensimmäinen ruokahävikki kotitaloudessani.
Tonnikala on vuoden ensimmäinen ruokahävikki kotitaloudessani.

Miten voisi välttyä ruokahävikiltä?

  • rajaa eri tuotteiden määrä (vältä ostamasta esim. majoneesia sekä chilimajoneesia)
  • päätä mitä kaapistasi löytyy aina ja pyri välttämään valikoiman laajentamista
  • osta pienempiä pakkauksia, joskus kilohinnan ero ei ole merkittävä
  • valmista kerralla niin iso annosmäärä että avattuja pakkauksia ei jäisi
  • merkitse avattu pakkaus maalarinteipillä johon kirjoitat avauspäivän
  • irtonaiset kaapin perällä pyörivät pakkaukset jäävät helposti käyttämättä, hyödynnä säilytyslaatikoita
  • nimeä kaappien hyllyt niin et osta turhaan uutta pakkausta
  • opettele tekemään esim. sämpylöitä sillä niihin on helppoa upottaa vaikka kasviskeiton jämät
  • "salaattibaari" muuttuu seuraavana päivänä pizzapäiväksi
  • pidä pakasterasiat järjestyksessä ja käden ulottuvilla
  • pakastimesta tulee helposti ruokien hautausmaa jos rasioita ei merkkaa tarpeeksi selvästi
  • "tyhjennä" eli syö pakastinta tyhjäksi vähintään kerran vuodessa ja samalla hoituu jääkaapin sulatus
  • lajittele ja järjestä eri pakastetuotteet ryhmiin, esim. marjat, vihannekset, paistotuotteet, lihat
  • jos et tykkää leipoa, vapauta itsesi siitä tehtävästä, jätä leivonta-aineet kaupan hyllylle ja tue paikallista leipomoyrittäjää