Hyvän keittiön muistilista - ammattijärjestäjän ja kokin näkökulmasta.

10.08.2025

Keittiön ensisijainen tehtävä on toimia kodin ruokahuollon tukikohtana. Mitä enemmän sinulla on tavaroita ja kaaosta keittiön pöydillä ja kaapeissa, sitä hankalampaa on saada keittiöstä kaikki potentiaali irti. Säilytät ehkä vohvelirautaa ja jäätelökonetta kaapin perällä, mutta ne eivät koskaan pääse käyttöön, kun kaappi on täynnä kaikkea muutakin.

Ruoanlaiton ilo syntyy kun voit helposti ryhtyä hommiin. Jos yleiskoneen esille ottaminen on joka kerta epämiellyttävää kyykistelyä ja kurkottelua alakaapin nurkasta, ei sitä välttämättä jaksa tehdä montaa kertaa. (Jos omistaisin yleiskoneen niin pitäisin sen ehdottomasti esillä.)

Jokaisella on henkilökohtaiset mieltymykset mitä haluaa tehdä omassa keittiössään joten minulla ei ole koskaan mitään valmista suunnitelmaa asiakkaalle siitä miten järjestetään keittiö. On vain olemassa minun oma näkökulma miten järjestäisin oman keittiön, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. Tämän vuoksi perehdyn asiakkaan elämään huolellisesti jotta voin auttaa järjestämisessä. Seuraavassa kuitenkin jotain yleisiä vinkkejä keittiöön.

  1. Keittiösuunnittelu: En ole koskaan ollut suunnittelemassa omaa keittiötä mutta tässä muutama nosto mitä kannattaa huomioida. Mieti ruoanvalmistusta prosessina ja keittiötä tehtaana. Kun ruoka saapuu keittiöön, sijoita jääkaappi lähimmäksi sisääntuloväylää. Monia raaka-aineita pitää ensin pestä, kuoria ja pilkkoa ennen niiden valmistusta, joten jääkaapin vieressä on hyvä olla pöytätilaa esivalmistelulle, jonka vieressä on tiskiallas. Tiskialtaan toisellakin puolella olisi hyvä olla pöytätaso ennen uunia ja liettä. Parhaiten toimivassa keittiössä on saareke, jolloin työskentely ei vaadi monia askeleita vaan työskentely tapahtuu kolmion sisällä, liesi voi esimerkiksi olla siinä saarekkeessa. Kierrätys on yksi osa-alue keittiösuunnittelua, joka huonosti suunniteltuna voi tehdä ruoanlaiton prosessista hankalan, mutta teen siitä oman osion seuraavaan kohtaan.
  2. Kierrätys: Radikaali mielipiteeni on että edes moderneissa suomalaisissa keittiöissä ei osata huomioida kierrätyksen moninaisia tarpeita. Nykyään taloyhtiöillä on velvoite jätteiden lajitteluun, mutta valitettavasti uusissakaan asunnoissa ei aina ole varattu tarpeeksi tilaa kaikille jäteastioille. Tässä omat vinkkini jos kärsit tilan puutteesta kierrätyksen takia: hanki biojätteelle astia jota voit hyvillä mielin pitää esillä työpöydällä. Tämä on myös vaivattomin tapa kerätä biojätteet, ei siis tarvitse jokaisen jätteen palasen takia avata allaskaappia. Tee sanomalehdestä pusseja, jotka imevät kosteutta niin biojäte ei ehdi edes alkaa haisemaan. Sekajätettä muodostuu tosi vähän, kun kierrätetään kaikki jätelajit, joten laita sekajätteet pienimpään mahdolliseen astiaan. Harkitse muovin ja kartongin keräämistä esimerkiksi kestokassissa tai astiassa, jota ei säilytetä allaskaapissa vaan esimerkiksi jossain toisessa kaapissa tai vaikka lattialla pyörillä liikkuvassa hyllykössä, päällimmäistä tasoa voit hyödyntää laskutasona, käytä siis mielikuvitusta mutta pidä mielessä myös helppous. Metalli, lasi sekajäte sekä muut pienemmät jätelajit mahtuvatkin kaikki allaskaappiin todennäköisesti vaivattomasti näiden toimenpiteiden jälkeen. Muista hankkia sopivan kokoisia roskapusseja, sekajätteelle sopiva voisi hyvin olla tämä Tokmannilla myynnissä oleva vähän pienempi roskapussikoko.
  3. Ruoanlaittovälineet: Seuraavassa listaan omasta mielestäni tärkeimmät välineet, joiden kanssa pärjäät etkä välttämättä tarvitse muuta. (Huomioithan että määrät ovat yhdelle hengelle sopivia, jos on kyseessä isompi perhe niin tilanteesta riippuen, voi välineiden lukumäärää kasvattaa mikäli niille on tilaa. Mieti realistisesti esimerkiksi kuinka moni perheestä leikkaa ruokia leikkuulaudalla samaan aikaan.) Kaksi leikkuulautaa, toinen lihalle ja toinen, mielellään puinen, muille raaka-aineille. Iso kokkiveitsi, juuresveitsi, sahalaitainen veitsi leivälle ja tomaatille sekä kuorimaveitsiMetallisia kulhoja 6 kpl; isoja 2 kpl, keskikokoisia 2 kpl ja pieniä 2 kpl. Ne toimivat myös tarvittaessa tarjoiluastioina. Uunivuokia kaksi, yksi iso ja yksi pienempi. Lasi on järkevä ja kestävä materiaali. Iso keittokattila, kastikekattila ja keskikokoinen kattila, jolla on hyvä tehdä esimerkiksi perunamuussi. Iso teräksinen litran mitta sekä mittalusikkasarja mittaamista varten. Riippuen siitä, minkälaisia asioita haluaa paistaa liedellä, on vaihtoehtoina läpi elämän kestävä valurautapannu tai hiiliteräspannu. Perinteinen raastinrauta. Sekoittamista, kääntelyä ja annostelua varten vispilä, reikäkauha, teräskauha, nuolija ja paistinlasta. Sauvasekoitin on hyvä väline, jos haluaa tehdä keittoja. Käsivatkain tarvittaessa. Siivilä ja lävikkö. Unohtamatta patalappuja. Tässä tämä lista oli. Yksi huomio jonka teen työssäni: kun kaappeihin kertyy samoja välineitä monta kappaletta, ehkä yleisin on keittiöveitset ja valitettavasti ne ovat usein laatikostossa tylsistyttämässä toisiaan, siis kirjaimellisesti. Kun hankit yhden hyvät keittiöveitsen, et tarvitse montaa elämäsi aikana. Säilytä veistä huolellisesti esim. veitsimagneetissa ja teroitat tarvittaessa.
  4. Keittiölaitteet: Olisipa keittiössä niin paljon työskentelytilaa, että kaikki tarpeelliset laitteet mahtuisivat samalla kertaa esille. Yleensä joutuu priorisoimaan, mitä pitää esillä. Pidä laitteet helpolla korkeudella ja mielellään painavat laitteet niin, että niitä ei tarvitse kurottaa kaapin perältä. Mieti, mitä voisit säilyttää mieluummin kaapin takaosassa. Esimerkiksi vaikka ne jouluiset pöytäliinat ja servietit jossain sopivassa laatikossa joita tarvitsee vain kerran vuodessa. Helpoin tapa saada keittiön pöydälle lisää tilaa on poistaa kahvinkeitin ja tutustua mutteripannuun tai mokkapannuun. Ole rohkea ja uskalla tehdä asiat omalla tavalla. Muistan kun muutin ensimmäiseen kotiini lapsuudenkodista, ja hankin tietenkin kahvikoneen sen enempää miettimättä koska "eikö sellainen kuulu olla keittiössä" mutta en sitä niin usein käyttänyt ja olisin silloin ihan hyvin pärjännyt pressopannulla. Ne eivät vain olleet niin yleisiä silloin, joten ei käynyt mielessä.
  5. Säilytysastiat: Myönnetään nyt alkuun että niin helposti koteihin saattaa erinäisistä syistä virrata toisiinsa yhteensopimattomia muovirasioita joiden kannet helposti hukkuvat ja sitten jokin päivä todetaan, että ei löydy yhtään muovirasiaa jonka kansi olisi tallella tai hyvässä kunnossa. Joten ostetaan lisää muovirasioita, mutta ei raaskita heittää edellisiä ehjiä rasioita pois. Kuulostaako tutulta? Itse hankin vuosia sitten Prismasta hyvälaatuisia muovirasioita ja käytin niitä ahkerasti mutta sitten kun olisi pitänyt hankkia lisää rasioita kuluneiden tilalle, niiden myynti oli lopetettu. Harmittelin, sillä totesin silloin, pikkuruisessa keittiössäni, jossa oli tilaa kulkea metri kertaa metri alueella, että en haluaisi ylläpitää kahta eri muovirasiasarjaa. Ne eivät pinoutuisi, joten säilytystila loppuisi niiden kanssa. Sittemmin hankin Ikeasta lasisia 365+ säilytysastioita, jotta vähentäisin kulutusta ja muovin määrää elämässäni. Minulla on kyllä myös Orthexin pakastusrasioita, joissa säilytän esim. marjoja. Nämä kaksi rasiamallia ovat mielestäni parhaita tilankäytönkin suhteen, suosi enemmän neliönmallisia astioita, jotta ne aiheuttavat mahdollisimman vähän hukkatilaa verrattuna pyöreämuotoisiin astioihin.
  6. Ruokailuastiat: Onko sinulla erilaisia ja kokoisia lautasia ja kippoja ja kuppeja hyllyt täynnä? Jos on niin se ei varsinaisesti ole ongelma mikäli aidosti käytät niitä arjessasi ja löydät helposti etsimäsi. Ongelma on silloin kun astiat ja ruoan kamppailevat samasta säilytystilasta toistensa kanssa. Tietenkin astiat saavat tehdä tilaa ruoka-aineille. Miltä kuulostaisi että vain osa astioista olisi helpolla ulottuvuuskorkeudella ja osan (mikäli et ole valmis luopumaan) siirtäisit keittiön ylimmäiselle hyllylle jäähylle. Jos asut yksin eikä sinulla ole tiskikonetta, pidä mielessä että tarvittaessa voisit elää jopa yhdellä lautasella, haarukalla, mukilla yms. Kuvittele että yhdellä lautasella selvitään metsäretkelläkin. Helposti isoilla astiamäärillä saa aikaan valtavan tiskivuoren, jonka valloitus tuntuu ylivoimaiselta, mutta yhden lautasen muodostama tiskivuori ei olekaan niin mahdoton. Jos vetolaatikoissa on ruuhkaa, mieti, voisitko säilyttää haarukoita, veitsiä ja lusikoita jossain tukevissa ruukuissa ruokapöydällä, jolloin saat vapautettua tilaa keittiövälineille tai vaikka leivinpaperille.
  7. Ruoka: Laadi lista ruokakaappisi tärkeistä kulmakivistä, joita haluat aina löytyvän kuiva-ainekaapeista ja jääkaapista. Ja pidä listaa näkyvillä vaikka jääkaapin ovessa. Pelastat arkesi, kun mietit muutamia eri ruokavaihtoehtoja, joita saat näistä kulmakivistä tehtyä. Hävikin määrä keittiössä vähenee, kun ei hanki sellaisia raaka-aineita, joita käyttää vain kerran ja sen jälkeen ne pilaantuvat. Erilliset suljettavat purkit suojelevat kodin tuhohyönteisiltä ruokia mutta mieti saatko tarpeeksi lisäarvoa ruokien purkittamisesta ja siihen kuluvasta ajasta. Useimmiten käy niin että kaikki ei mahdu purkkiin, jolloin kaapissa pyörii sekä purkki että vajaa pussi. Joten vähintäänkin hanki tarpeeksi tarpeeksi isoja purkkeja mihin mahtuu vähintään kaikki pussin sisältö.
  8. Jälkien siivous: Jätteiden pois heittäminen pitää olla mahdollisimman helppoa ruoanlaiton aikana, jotta et aiheuta keittiöön pommia joka kerta, kun teet jotain. Pyri joka vaiheessa laittamaan roskat roskiin ja pyyhkimään edellisiä jälkiä, jotta loppusiivouksesta ei koidu valtavaa urakkaa. Annan sinulle mielikuvaharjoitusvinkin miten siinä onnistut: kuvittele että teet ruokaa presidentille ja tiedät että hän saattaa tulla keittiöön tervehtimään hetkenä minä hyvänsä. 

Lopuksi vielä kuva vuosien takaa, koulun harjoituskeittiöstä. Eipä meinannut edes tunnistaa kun vuodet vierineet.