Kotipalvelua ilman arvonlisäveroa?

10.11.2023

Ikääntyminen, arki erityislapsiperheessä tai vaikka kaatumisesta aiheutuva vammautuminen voi heikentää henkilön toimintakykyä ja mahdollisuutta suoriutua tavallisista arjen tehtävistä kuten pyykinpesusta, ruoanlaitosta tai kaupassa käynnistä. Nämä on tukipalveluja, joita voi saada ilman arvonlisäveroa.

Yritys voi myydä tukipalvelua ilman arvonlisäveroa, kun se on tehnyt ilmoituksen palvelun tuottamisesta hyvinvointialueelle. Tavarankesyttäjä on yksi Pirkanmaan hyvinvointialueella tukipalvelua tuottavista yrityksistä. Tämän linkin takana löydät ilmoituksen ja päätöksen asiasta.

Kun henkilö kokee, että hän voisi olla oikeutettu arvonlisäverottomaan palveluun toimintakyvyn alenemisen takia, hän ottaa yhteyttä mieluisaan palveluntuottajaan ja tiedustelee mahdollisuutta arvonlisäverottomaan palveluun. Palveluntuottaja tekee arvion henkilön oikeudesta arvonlisäverottomaan palveluun, tässä riittää oma kertomus tilanteesta, lääkärintodistus ei ole välttämätön.

Palveluntuottaja laatii kirjallisen palvelusuunnitelman ennen palvelun aloittamista. Suunnitelmaan kirjataan perusteet, joiden mukaan palvelu myönnetään ilman arvonlisäveroa, kuten asiakkaan toimintakyky, palvelun tarkoitus ja tavoite.

Ikääntyminen ja sairastuminen aiheuttavat usein esim. kasvavia lääkekuluja, joiden maksaminen pienestä eläkkeestä voivat tulla haastaviksi. Kun tarve on samaan aikaan arjen tukipalveluihin, on verovapaus suuri etu. Myöskään lapsiperheen tulot ei aina meinaa riittää kaikkiin tarpeellisiin ja välttämättömiin menoihin. 140 euron hintaisen palvelun verottomaksi hinnaksi muodostuu 112 euroa. 28 euron erotuksella saa jo yhden pienen kauppakassillisen ruokaa.

Täyttämällä tämä arvonlisäverottoman palvelun lomake, sinuun otetaan yhteyttä.

Jos haluat syventyä aiheeseen, annan seuraavaksi muutaman linkin, jotka tarjoava lisää tietoa:

Sosiaalihuoltolaki

Arvonlisäverolaki

Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus

Yle Uutiset: Moni ikäihminen saisi kotipalveluita jopa puoleen hintaan - "Sääli, että tätä ei tiedetä"

Eläkeliitto: Tiedätkö että sosiaalihuollon palveluita voi saada edullisemmin ilman arvonlisäveroa?