Kotitalousvähennys vuonna 2024 lyhyesti

23.10.2023

Hyviä uutisia kaikille meille kotitalouksille, nimittäin kotitalousvähennyksen enimmäismäärä pysyy samana ensi vuonnakin. Vähennyksen enimmäismäärä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön kustannuksista sekä öljylämmityksestä luopumisen kustannuksiin on siis 3500 euroa per henkilö vuonna 2024.

 Miksi meillä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys alentaa palvelun hintaa ja pienentää sitä verokiilaa, joka on ostohinnan ja työn suorittajan ansaitseman nettopalkan välissä, kertoo Pasi Sorjonen kirjoituksessaan. Karkea esimerkki yksinyrittäjän kuluista on seuraava: laskutan 400 euroa asiakkaalta päivän työstä. ALV:n, eläkevakuutuksen, pankkimaksujen, tilitoimiston, nettisivujen, investointien, tuloveron ja muiden sekalaisten kulujen jälkeen minulle jäisi palkkaa noin 150 euroa, josta verottaja ottaa vielä osuutensa oman verokorttini mukaisesti. Jos haluan kerryttää itselleni lomarahaa, säästän tuosta 150 eurosta vielä lomakassaan pienen osuuden.

Kotitalousvähennyksen tarkoitus on myös lisätä työllisyyttä, palveluiden kysyntää sekä vähentää harmaata taloutta, Sorjonen jatkaa kirjoituksessaan. Kotona tehtävä työsuorite sekä siitä suoritettava maksu on menneinä aikoina varmasti houkutellut välillä käymään siellä pimeällä puolella.

Mihin sinä haluat kuluttaa rahaa ja aikaa? 

Suomessa on aika vahva itse tekemisen kulttuuri, toteaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus Ylen haastattelussa. Tämän toteamuksen voin kyllä tunnistaa, sisulla tehdään loppuun asti samalla katuen, että pitikin alkaa itse tekemään, ainakin tulee sitten hyvä kuva Facebookin Strömsö-ryhmään, jolle voi nauraa. Itsetekemällä ei välttämättä tule hyvää jälkeä ja aikaa kuluu paljon enemmän kuin antamalla työ ammattilaiselle. Näin itseasiassa juuri videon, jossa henkilö kertoi värjänneensä omat hiuksensa lyhyen ajan sisään ainakin 6 kertaa, tummasta vaaleaan, punertavaan ja sitten vielä takaisin tummaan. Eipä siinä vielä kaikki, hän meni vielä lopuksi kampaajalle, kun itsevärjätyt hiukset eivät miellyttäneet, taisivat olla vielä leikkauksenkin tarpeessa. Rahaa ja aikaa kului tähän hiusseikkailuun tarpeettoman paljon. Kovin inhimillistä yrittää säästää ostamalla värjäyspaketti kaupan hyllyltä. Tein itsekin joskus värjäyksen, kun raha oli tiukassa. Nykyään raavin rahat kokoon kaikin keinoin, että pääsen kampaajalle. Tingin jossain muussa sitten.

Mitähän sitä ostaisi lahjaksi tänä jouluna?

Haluatko ostaa vanhemmillesi lahjan, mutta et keksi mitään, heillähän on jo kaikkea. Tiesithän, että voit saada kotitalousvähennyksen, kun hankit omille vanhemmillesi vaikkapa ammattijärjestäjän auttamaan kodin tavaroiden selvittämisessä? Palveluiden ostaminen on sitä paitsi parasta, mitä voimme tehdä näin joulun lähestyessä ja tavaran kulutuksen lisääntyessä. Seuraavassa luettelen muutaman palvelun mikä voisi ilahduttaa joululahjana:

  • Ammattijärjestäjän kanssa koti järjestykseen. Tehtävä, johon voi olla vaikea yksin ryhtyä. Parhaimmillaan ammattijärjestäjän käynti voi muuttaa koko elämän parempaan suuntaan. Tämän blogin kirjoittajalle voi jättää viestin tästä.
  • Talveksi etelään? Palkkaa pidemmän loman ajaksi henkilö kastelemaan ja hoitamaan kasvit. Löysin pienen hakemisen jälkeen Emilia Schulmanin, jolle varmasti uskaltaa jättää omat rakkaat kasvit, hoituu tilauksesta samalla vaikka mullan vaihdot. Kurkkaa mitä kaikkea muuta hän tekee: https://www.millefolia.fi/  
  • Lumitöiden tekeminen käy kuntoilusta, mutta voisiko sen antaa tehtäväksi yritykselle, ainakin säästyy aikaa. Tässä yksi tekijä Tampereelta: https://www.tervajussi.fi/
  • Koiran ulkoiluttaminen on poikkeuksellinen palvelu, josta saa kotitalousvähennyksen vaikka se ei tapahdu kotona.
  • Perhejuhliin, joku laittamaan ruokaa ja hoitamaan sen esillepanoa, kaatamaan kahvia, tiskaamaan ja ohjaamaan vieraita niin juhlaväki saa nauttia toistensa seurasta. Eikö kuulostakin ihanalta? Juhlat ovat niin nopeasti ohi ja sitä harmittelee, ettei ehtinyt jutella kaikkien kanssa, jos touhuilee kahvinkeittimen parissa. Haulla löytyi ainakin yksi hyviä arvosteluja palvelusta saanut tamperelainen catering alan yritys, Pepper Catering, nettisivut: https://peppercatering.fi/ 

Lisätietoja voit lukea verottajan sivuilta:

Mistä töistä kotitalousvähennyksen saa?

Kotitalousvähennyslaskuri