Oletko myymässä kotia? 5 vinkkiä kodin järjestämiseen

29.09.2023
Tältä näytti kun muutto ohi ja löysin kaiken keskeltä oman sängyn. Huomaatko tuon hymyilevän banaanilaatikon? Kuva 2019 vuodelta.
Tältä näytti kun muutto ohi ja löysin kaiken keskeltä oman sängyn. Huomaatko tuon hymyilevän banaanilaatikon? Kuva 2019 vuodelta.

Sain inspiraation tämän vinkkilistan kokoamiseen järjestellessäni ja karsiessani asiakkaani kodin tavaroita. Omaa kotia katsoo yleensä ihan eri tavalla kuin miten vieras sen näkee. Omiin tavaroihin tottuu ja niiden näkyminen kodissa tuntuu "normaalilta". Kun oma koti pitäisi saada myynti- ja esittelykuntoon, sen parhaat puolet kannattaa tuoda esiin ja mitä vähemmän tavaraa, sen parempi. Mutta omaa kotia ei voi kuitenkaan kokonaan pakata muuttolaatikoihin niin kauan kuin siinä myös samalla asuu. Eli mitä kannattaisi tehdä? Seuraavassa 5 vinkkiä, joista on hyvä aloittaa laittaessa kotia myyntikuntoon.

  1. Luovu jostain lipastosta tai kaapista. Onko kodissasi useita säilytyskalusteita? Koti saattaa näyttää ostajalle sekavalta jos joka puolelta löytyy kaappeja. Asuntoon tulee raikkautta tyhjän tilan ansiosta sekä samalla saat hyvän syyn luopua jostain tavaroista. Usein myös pelkästään järjestämällä kodin kaappeja, "luot lisää tilaa" ja jokin irtokaappi saattaa käydä turhaksi.
  2. Vähennä. Aloita käymällä läpi kodin astioita, lakanoita, pyyhkeitä, vaatteita ja muita kodin tekstiilejä. Mieti voisitko päästää irti jostain tavarasta jota "et jaksa" enää kantaa uuteen kotiin. Tee muuttomyynti-ilmoitus Faceen tai Toriin kun olet saanut kasaan sopivan määrän tuotteita. Voit myös viedä kierrätyskeskukseen jos myyminen ei maksa vaivaa.
  3. Inventoi. Tiedätkö mitä kaikkea varastostasi löytyy? Jos et, ota mielellään kaikki alas hyllyiltä ja käy läpi. Todennäköisesti löydät jotain, mikä on muuttunut tarpeettomaksi ja mistä voisit luopua. Kun varasto tyhjenee, voit suorittaa seuraavan kohdan.
  4. Pakkaa. Hanki hyviä pinottavia muuttolaatikoita ja aloita pakkaamaan uuteen kotiin tulevia tavaroita, joita et tarvitse ennen muuttoa. Pystytkö elämään muuttoon asti pienemmällä määrällä esim. lautasia niin että käyttöön jää 1-2 kpl / henkilö ja loput pakkaat jo muuttolaatikkoon? Yritä saada keittiön ja eteisen kaappeihin muutamia tyhjiä hyllyjä, jotta ostaja saa miellyttävän näkymän avatessaan kaappeja.
  5. Hävitä kodin jätteitä ja materiaaleja. Käy läpi kodin lääkkeet, SER-jätteet, vanhat maalit ja muut ongelmajätteet ja vie kaikki jäteasemalle.

Bonusvinkki: Pyydä ammattijärjestäjän apua tavaroiden läpikäymiseen, esimerkiksi varaston läpikäymiseen voi ihan hyvin pyytää apua, jos tavaraa on paljon. Saat samalla ulkopuolisen ihmisen näkemyksen, miltä oma koti näyttää vieraan silmin. Varsinkin silloin, kun hoidat myyntiä itse, voi olla hyvä idea pyytää apua kodin järjestämiseen. Se ei ainakaan laske asunnon houkuttelevuutta, vaan päin vastoin, saatat saada myyntihinnassa ammattijärjestäjän palkkion moninkertaisena takaisin. Voit hakea kotitalousvähennyksen ammattijärjestäjän palveluun (kotitalousvähennystä ei saa muuttopakkaamiseen tai purkamiseen).