Suomen ammattijärjestäjät ry kouluttaa ammattijärjestäjiä

09.10.2023
Löydätkö tuttuja? Ammattijärjestäjät koolla Helsingissä 2023.
Löydätkö tuttuja? Ammattijärjestäjät koolla Helsingissä 2023.

Elinikäisen oppimisen periaatteella käytän tilaisuudet hyväkseni kasvattaa ja ylläpitää omaa ammattitaitoani aina, kun siihen on mahdollisuus. Viime viikonlopulla olin käymässä Helsingissä kun Suomen ammattijärjestäjät ry tarjosi yhdistyksen jäsenille koulutusta. Käsiteltävinä teemoina oli tällä kertaa mentalisaatio sekä KonMari -metodi.

KonMari on aiheena varmaan jo ihan kaikille tuttu juttu, mutta silti esitys aiheesta oli mielenkiintoinen, koskettava ja muistutti, mistä siinä on kyse. Aihetta esitteli meille kollegamme sekä Suomen ainoa KonMari konsultti Jarna Papinniemi. Hän puhuu kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta ja kodin järjestys on yksi elementti sen luomisessa. Elämässä kannattaa pysähtyä, jos huomaa usein etsivänsä tärkeitä tavaroita muiden tavaroiden joukosta. 

Mentalisaatio josta voidaan käyttää myös suomennettua sanaa mielentäminen, oli viikonlopun toinen aihe. Mielentämistä esitteli meille psykologi Minna Martin. Mielentämisen taito auttaa meitä kaikkia selviämään elämässä paremmin, kun olemme selvillä oman ja toisen henkilön mielen sisällöistä. Toisen eleistä ja käytöksestä oletusten tekeminen voi johtaa mielentämisen katkokseen, tämä tapahtuu usein automaattisesti ja tiedostamatta. Kysyminen ja toiselta varmistaminen on paras keino saada selvyys, mitä toinen todella ajattelee. Omien tuntemusten tunnistaminen johtaa myös parempaan mielentämiseen. Aihe tuntuu samaan aikaan yksinkertaiselta, mutta mielentäminen on monimutkainen prosessi, jossa katkokset ovat normaaleja. Jos haluat tutustua aiheeseen syvemmin, Ylen Tiedeykkönen avaa aihetta mielenkiintoisella tavalla podcastissä.

Miten viikonlopun koulutus auttoi sitten minua olemaan vieläkin parempi työssäni? Tässä muutama juttu mistä sain hyvän muistutuksen ja oivalluksen:

  • KonMari -metodin tavoitteena on tunnistaa tavaroiden joukosta ne ehdottomat suosikit, jotka herättävät positiivisia tunteita ja verrata siihen tunnetilaan, joka herää muiden tavaroiden kanssa.
  • KonMari -metodin tavoitteena ei tarvitse olla minimalismi.
  • Mentalisaatio on taito kysyä ja varmistaa. On hyvä olla tietoinen siitä, että teemme toisen eleistä liian herkästi omia johtopäätöksiä, jotka eivät vastaa todellisuutta.
  • Mentalisaation ja KonMarin yhdistävä tekijä on omien tuntemusten taidokas kuuntelu.

Viikkoni jatkuu opinnäytetyön tutkimussuunnitelman parissa, jonka palautus on sunnuntaina. Tämä on hyvä tässä yhteydessä julkistaa niin saan lisämotivaatiota tehtävän valmiiksi saattamiseen jopa jo ennen sunnuntaita. Katsotaan onnistunko.